سنگهای گرانیتی یا سنگهای خارا، بخش عمده ای از پوسته قاره ای را تشکیل میدهند. گرانیتها یکی از سنگهای شاخص سیارهی ما و دیگر سیارات مانند: عطارد، مریخ و ناهید از سنگهای بازالتی پوشیده شده اند اما فقط در زمین است که سنگ گرانبهای گرانیت یافت میشود. سنگ گرانیت از دانههای معدنی متوسط و درشت که با استحکام بالایی در کنار یکدیگر قرار گرفته اند تشکیل میشود این دانهها معمولا به قدری بزرگ هستند که با چشم غیرمسلح دیده میشوند این مورد دلیل متخلخل بودن این نوع سنگ است.
انواع مختلفی از سنگهای گرانیتی در صنعت ساختمان سازی مورد استفاده قرار میگیرند که الزاما توسط زمین شناسان یکسان به حساب نمیآیند سنگهای مانند: گابرو مشکی، پریدوتیت سبز تیره . گنیس راه راه که هیچوقت توسط تازه کارها گرانیت شناخته نمیشوند، این در حالی است که در صنعت ساختمان سازی از آنها در نمای ساختمانها و فضای داخلی منزل استفاده میشود. نوعی از سنگ گرانیت به دلیل مقاومت بالای آن در برابر سایش و مواد آلاینده در ساخت راه پلهها استفاده میشود.
گرانیت با رنگ روشن و دانههای درشت و ترکیبی تصادفی از مواد معدنی تعریف آماتور و عامه مردم از گرانیت است. گرانیت واقعی باید شامل ۲۰ تا ۶۰ درصد کوارتز باشد. از طرفی میزان فلدسپات قلیایی آن از میزان پلاژیوکلازهای آن بیشتر است. این تعریف تنها شامل یک گونه از گرانیتوئیدها میباشد و گرانیت نام دارد.در میان انواع سنگهای ساختمانی که توسط این گروه مورد ارائه قرار میگیرد میتوان به گرانیت مشکی نطنز اشاره کرد که به عنوان یکی از کاربردیترین سنگهای ساختمانی در نمای داخل ، نمای بیرون و همچنین محوطه سازی است.
البته سودا گران سنگ گرانیت، این واژه را برای هر نوع سنگ با دانههای درشت و مواد معدنی سخت به کار می گیرند. از این رو گونههای متفاوتی از گرانیت در صنعت ساختمان سازی به کار گرفته می شود که با تعریف زمینشناسان برابری ندارد. سنگ هایی مثل گابرو مشکی رنگ، پریدوتیت سبز تیره و گنیس راه راه هیچ وقت توسط آماتورها گرانیت شناخته نمی شود که این در حالی است که در صنعت ساختمان سازی به وفور در نمای ساختمانها و دکوراسیون منزل به کار گرفته می شوند
اسامی انواعی از سنگهای گرانیت خاص در ایران:
• سنگ گرانیت خاکو
• سمگ گرانیت مروارید مشهد
• سنگ گرانیت بغم اردستان
• سنگ گرانیت قرمز
• سنگ گرانیت تمام ده
• سنگ گرانیت عقابکوه
• سنگ گرانیت سبز میمه
• و...